Caii Bucovinei
Adresa: Str.Negresti, nr. 48 (Telescaun) Vatra Dornei   Indicatii de orientare

Povestea “CAII BUCOVINEI“ regasita intr-un interviu acordat de Gabriel Morosan

CINE ESTE GABRIEL MOROȘAN?

Sunt născut în Vatra Dornei și sunt de profesie inginer zootehnist. Am studiat la USAMV în Cluj-Napoca, specializarea Cabaline. Am făcut un an de master în Cluj, iar în al doilea an, în 2012, am prins un program de internship în America pentru că aveam și o practică în domeniu. Când a trebuit să plec în America am fost nevoit să scriu despre mine, despre ce știu să fac, despre ce practică am, ce experiență am cu caii. Era important lucrul acesta, pentru că trebuia să știi să te comporți cu un cal. Degeaba știi teorie dacă ți-e frică să te apropii de el. Am lucrat acolo aproximativ 1 an de zile, timp în care am învățat foarte multe lucruri.

Ce a urmat după America?

Norvegia. Cu recomandările de acolo am plecat în Norvegia, la un job de antrenat cai. Ne aduceau caii aproape sălbatici și noi trebuia să-i învățăm pas, trap și galop. După ce făceam acest lucru venea antrenorul profesionist, îi lua și ne aducea alții.

DESPRE CAII BUCOVINEI

Cum se leagă caii cu Bucovina?

Aici se îmbină cele două mari pasiuni ale mele. Am fost pasionat de Bucovina de mic. La 6 ani cântam și dansam, fiind vârsta când am urcat prima oară pe scenă. Țin minte și acum ce emoții aveam. Tatăl meu era din Ciocănești, a fost profesor de muzică la noi în zonă și a înființat mai multe ansambluri. De acolo am fost așadar obișnuit să reprezint Bucovina și zona Dornelor în țară la noi și în străinătate. Am călătorit toată Europa cu dansurile și așa am învățat să iubesc și să vorbesc frumos despre Bucovina peste tot pe unde am mers. În timpul petrecut în America și Norvegia am lăudat zona încontinuu, și chiar au fost străini care au venit aici și au apreciat-o cum se cuvine.

De cai am fost îndrăgostit tot de mic. La 10-12 ani am avut primul cal. Am plâns până când mi-a cumpărat bunica cal, dar în secret. Să nu știe nici mama, nici tata, că pe urmă aveam parte de scandal. Unchiul meu avea grijă de el, dar s-a dovedit a fi un cal cu probleme, foarte încăpățânat și obraznic, iar cum eu mergeam doar în weekenduri la ei iar unchiul meu pleca la servici, am decis că e mai bine să nu riscăm să lăsăm calul nărăvaș pe mâna bunicilor bătrâni. Așa că l-am vândut. De atunci însă a început să înflorească dragostea asta în mine. Din acest motiv m-am și dus la Zootehnie, să învăț cât mai multe. Acolo am și cunoscut mulți proprietari de cai și am colaborat cu ei, chiar dacă asta însemna să chiulesc de la școală.

 

Cum a apărut Caii Bucovinei?

Fiind în Norvegia, mi-a venit ideea asta, de a face ceea ce-mi place, dar să fac la mine acasă. De ce să fac la alții dacă pot s-o fac acasă? La alții o faci pentru bani, aici o faci pentru că simți nevoia că trebuie s-o faci.

Așa că m-am întors am cumpărat cai, calești și am început să colaborez cu diverși oameni care m-au ajutat în desfășurarea activității. Mai am prieteni care mă ajută în diverse moduri, pentru că ți-am zis că pasiunea asta se molipsește. Eu încerc să transmit dragostea asta și altora. Dacă simt că așa puțin câte puțin ai această sămânță în tine, o dezvolt până crește la maturitate. Din acest motiv am prieteni care și-au cumpărat și ei cai și acum încercăm să facem treabă împreună.

ECHIPA CAII BUCOVINEI

Oamenii cu care lucrezi sunt un factor important în orice domeniu, de aceea avem grijă ca la Caii Bucovinei să te aştepte o echipă entuziastă, formată din tineri sociabili, înţelegători, iubitori de natură şi de animale, pricepuţi în activitatea pe care o desfăşoară, gata în orice moment să mulţumească oaspeţii care le trec pragul.